ES Other languagesPlaça de l'Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Boig per tu

Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

08/18/2022 03:13:19 AM
reactivem
Ajuntament Ciutat Tràmits Participa Comunicació
Portal de Transparència. Obre enllaç extern en una finestra nova
Imprimir


Cicle d'exposicions sobre la República, la guerra civil i el primer franquisme a Sant Boi
03/31/2006

De l'explosió de color de la II República a la foscor absoluta del primer franquisme. El Museu de Sant Boi inicia aquest diumenge un cicle d'exposicions que recordarà com es van viure a la localitat les decisives dècades dels anys 30 i 40. El primer capítol del cicle és l'exposició "Sant Boi, 1931-1936. La república", que s'inaugurarà a les dotze del migdia a Can Torrents. Hi seguiran "Vilaboi, 1936-1939. Temps de guerra" i "San Baudilio, 1939-1950. Primer franquisme", fins completar un cicle de tretze mesos de durada que vol ser el punt de partida per a un aprofundiment en la investigació històrica sobre l'època i per a una futura publicació.

Aquesta feina de recuperació de la memòria històrica coincideix amb la celebració del 75è aniversari de la proclamació de la II República i el 70è aniversari de l'inici de la guerra civil. El cicle d'exposicions serà una eina divulgativa sobre aquell període, tot fent especial incidència en les dinàmiques de canvi i en la fractura (ideològica, social i cultural) que van determinar el desenvolupament de la comunitat local durant dècades.

La República a Sant Boi.

L'exposició sobre la II República reflecteix l'esclat que el resultat de les eleccions d'abril de 1931 va ocasionar en la societat civil santboiana. L'època es va caracteritzar per una impressionant vitalitat del teixit social i associatiu que, encapçalada per algunes entitats cíviques de gran potència (la UE Santboiana, els ateneus, el FC Santboià, la Biblioteca Popular, les corals, el 'Casino dels Rics) van acreditar una gran capacitat de convivència que el conflicte posterior va abortar de forma abrupta.. El canvi de nom de la vila o la I Exposició de Fruites, embrió de la Fira de la Puríssima, en van ser alguns dels resultats d'aquell esperit comunitari.

L'exposició mostrarà una recopilació dels testimonis documentals que conserva el Museu de Sant Boi (fotografies, cartells, fulls volants, cartes...). S'hi reproduiran també frases significatives de diferents personatges, i l'ambientació sonora recuperarà melodies de l'època. Tot plegat es pot visitar fins al 9 de juliol a Can Torrents. Després, en els mesos següents, s'oferirà al públic santboià les exposicions sobre la Guerra Civil i el primer franquisme.

Demanda de col·laboració.

L'Ajuntament demana la col·laboració de la ciutadania per enriquir el contingut de les exposicions i contribuir a la recuperació de la memòria històrica local mitjançant l'aportació (en règim de préstec) de documents i testimoniatges com ara fotografies, cartells, programes de mà, cartes, targes postals, memòries, dietaris, insígnies, roba, bagatges de guerra i altres objectes significatius de l'època.

CONTACTE: Arxiu Històric Municipal, carrer de l'Hospital, 9 (Can Torrents). Tel. 93 635 12 50. ext. 158. Adreça electrònica: ahmsbl@santboi.org.

PETIT ANECDOTARI: de Sant Boi a Vilaboi i de Vilaboi a San Baudilio.

- Sant Boi conserva 1.300 targetes d’identitat electoral de 1935, amb les fotos de gairebé la meitat del cens d’aleshores (entre elles, la de l’alcalde, Baldiri Déu i Priu). Es podran consultar en un ordinador fent una cerca per noms.

- El municipi va tenir tres noms en sis anys. La República va oficialitzar la denominació popular de Sant Boi. Durant la guerra es va adoptar la denominació de Vilaboi. I la victòria franquista va imposar el topònim de San Baudilio.

- Els canvis polítics també van afectar el nomenclàtor. L’actual plaça de l’Ajuntament es va anomenar, de forma successiva, plaça de la Unitat Nacional, d’Alcalá Zamora i dels Caiguts.

- La Lliga Catalanista va guanyar les eleccions municipals de 1931, però va haver de renunciar a governar perquè els partits d’esquerres sumaven més vots. Els comicis es van repetir i en aquella segona ocasió les esquerres, que es presentaven juntes en una coalició, van guanyar.

- Una de les curiositats de l’exposició és l’original d’una narració breu (de 4 folis) de Mercè Rodoreda presentat amb pseudònim als Jocs Florals de Sant Boi de 1935. No va guanyar.

- Entre molts altres, hi ha un cartell de la Festa Major de 1931 (on apareixen juntes la bandera catalana i la bandera republicana) i una invitació a la inauguració de la Llar de Sant Josep.

- També s'hi pot veure una còpia dels estatuts de la UGT, de 1932, fets a la Impremta Llobregat, la indústria més antiga de Sant Boi de Llobregat.

- Una altra ‘joia’ de la història local és una fotografia del manuscrit que es va llegir a la vila per proclamar la República. El mateix text està consignat al llibre d’actes de l’Ajuntament.


Enllaços d'interés

Finalistes del IV premis TAW a l'Accessibilitat Web Pautes d'Accessibilitat per al Contingut en la Web (WCAG) 1.0 Distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació Segell infoparticipa 2014 Distintiu de gènere

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - Avís legal - Accessibilitat - webmaster - mapa del web - Protecció de dades