L’ofici de viure

Vivim en un món on tot passa cada cop més ràpid, on sempre anem amb presses i massa pendents de la pantalla del mòbil. Molt connectats però sovint desconnectats del que és realment important, que són totes aquelles petites coses que ens agrada i volem compartir amb els altres. La filòsofa i activista Simone Weil parlava de la dignitat d’aquestes petites coses, de la força d’aquelles comunitats que fan de l’atenció, la cura, l’empatia i la generositat envers els i les altres una pràctica quotidiana.
M’inspiren aquestes reflexions les estones que he compartit al llarg de les darreres setmanes amb moltes entitats i col·lectius de la nostra ciutat. Resulta reconfortant comprovar que l’esperit de Weil està present en el compromís i la professionalitat de les comunitats educatives de les nostres escoles; en la generositat de les famílies i de tots els voluntaris i voluntàries que van participar en la Rett Race celebrada el passat dia 24 de setembre; en els espais de convivència i trobada que són elles mateixes les activitats organitzades per les associacions de veïns i veïnes, o en la gran resposta ciutadana que tenen sempre en el nostre municipi el Dia Internacional de la Gent Gran o el Dia Mundial de l’Alzheimer, també celebrats recentment. També m’enorgulleix que Sant Boi hagi estat el passat dia 2 la seu del desè aniversari de Ciutats Defensores dels Drets Humans, una xarxa de municipis que dona refugi a persones de tot el món que han estat víctimes de violència i persecució per defensar els drets humans als seus països.
Simone Weil reivindicava la filosofia útil per a l’ofici de viure, i no hi ha dubte, a la vista de totes aquestes accions, que Sant Boi és profund coneixedor d’aquest ofici.