Gestió econòmica

En aquest apartat t’oferim informació sobre el pressupost i sobre la situació econòmica i financera de l’Ajuntament i les empreses municipals Coressa, Claus i Igualssom. El Ple aprova cada any el pressupost de l’Ajuntament i de les empreses municipals, on es detallen la previsió d’ingressos i la de despeses de cada exercici econòmic.

Pressupost municipal

On puc consultar la informació del pressupost?

Consulta en l'enllaç de sota tota la informació sobre els pressupostos municipals dels darrers anys: la memòria explicativa del contingut i les novetats de cada pressupost, l’estructura per temes, la relació d’ingressos i de despeses, la llista de les inversions, els llocs de treball de la plantilla municipal i altres aspectes.

I el de les empreses municipals?

Els seus pressupostos es poden veure en aquestes pàgines:

  • Coressa (Portal de transparència)
  • Claus (Portal de transparència)
  • Igualssom (Portal de transparència)

Es fan modificacions del pressupost durant l’any?

Al llarg d’un exercici econòmic, els ajuntaments podem aprovar modificacions del Pressupost de despeses. Mitjançant aquestes modificacions s'assigna crèdit per fer despeses específiques que no estaven previstes i que no es poden demorar fins a l'exercici següent. Així ho preveu la Llei reguladora de les Hisendes Locals.

Els expedients de les modificacions realitzades durant l’actual exercici econòmic es poden consultar en l'enllaç següent:

Quan es dona per finalitzat?

Un cop finalitza l’exercici econòmic, duem a terme la liquidació pressupostària a dia 31 de desembre. Ens permet confirmar si les previsions d’ingressos i despeses del nostre pressupost s’han acomplert de forma equilibrada i adoptar les mesures correctores que siguin necessàries de cara al futur. 

El resultat de la liquidació es pot veure a l’apartat del Pressupost Municipal de cadascun dels exercicis econòmics un cop han finalitzat.

Equilibri i solvència dels comptes. Indicadors

Què són els objectius d’estabilitat pressupostària?

Per garantir un finançament adequat dels serveis, totes les administracions públiques de la Unió Europea tenim l’obligació legal d’actuar d’acord amb el principi d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. 

Això vol dir que no podem gastar molt més que l’any anterior (cal ajustar-se a uns topalls), que els nostres comptes han d’estar sempre en situació d’equilibri o de superàvit i que no podem tenir deutes que suposin un dèficit estructural.

L’avaluació dels Objectius d’estabilitat pressupostària es pot veure a l’apartat del Pressupost Municipal de cadascun dels exercicis econòmics un cop han finalitzat.

Com es controla el deute?

En general els ajuntaments tenim autonomia per decidir sobre el nostre endeutament, dintre d’uns marges que estableix la Generalitat de Catalunya. 

El principal indicador que fem servir és el rati del deute viu. Es calcula a partir de la suma del capital i els interessos procedents de préstecs que l’Ajuntament té pendents de pagar a les entitats financeres.

La Sindicatura de Comptes de Catalunya publica cada any un informe que serveix com a control extern de les operacions de crèdit dels ajuntaments amb més de 20.000 habitants, com Sant Boi.

Què són els indicadors econòmics i financers?

Els nostres comptes es poden avaluar per mitjà d’uns indicadors numèrics que permeten comprovar la solvència i la situació econòmica i pressupostària de l’Ajuntament en un any concret i al llarg del temps. 
Analitzant-los és com podem tenir una fotografia de l’estat dels nostres comptes i planificar millor el finançament de les actuacions que durem a terme en el futur.

Entre d’altres, comptem amb indicadors com el grau d’execució del pressupost de despeses i d’ingressos, el grau d’autonomia financera i fiscal, la despesa per habitant, l’endeutament per habitant o el temps mitjà de pagament de les factures a proveïdors.

Altres informacions econòmiques

On puc consultar els terminis de pagament a proveïdors?

L’Ajuntament i les empreses municipals publiquem cada mes i cada trimestre informació sobre el temps mitjà de pagament als nostres proveïdors, d’acord amb el que estableix la normativa vigent relativa al control del deute comercial en el sector públic.

El patrimoni municipal

Què és l’inventari general?

Tenim a disposició de tothom els inventaris dels béns immobles que són propietat de l’Ajuntament i de les empreses municipals (carrers, terrenys, immobles, etc.), els objectes amb valor històric o artístic des de l’època ibèrica fins als nostres dies (mobles, peces de roba, plats i gerres, monedes, pintures i escultures, armes, etc.) i el fons municipal d’art contemporani, entre altres elements del patrimoni municipal.