Can Castells
Identificació
Nom Can Castells
Localització C. Lluís Castells, 16 / Casc Antic
Estil Eclecticisme. S. XIX, darreries
Descripció
Edifici senyorívol de planta gairebé quadrada compost de planta baixa i pis amb una torre-mirador de dos pisos i orientat a migdia. El cos central és de tres tramades i a ambdós laterals té afegits cossos auxiliars; al de ponent hi ha una doble galeria amb arcs de mig punt i columnetes de ferro fos a la planta baixa, i amb llindes sobre el mateix tipus d'estructura a la planta pis. Són remarcables els treballs de terra cuita al cap cim de la façana - al centre de la qual hi ha les inicials L.C. -, als balustres i balcons, i a les llindes i frontons de les finestres. El repertori formal correspon a l'eclecticisme classicista. Interiorment manca una escala en consonància amb l'edifici però els interiors són, en gran part, originaris. La rehabilitació recent, realitzada amb dignitat i encert, ha guanyat amplis espais al primer pis i, en general ha conservat i millorat les preexistències. El jardí que l'envolta és força notable i un complement necessari per emmarcar el casal.
Tipus d'ús Biblioteca popular [data catàleg], Centre d'Art [Actualment] (2.1 / 3.7.3.b)
Titularitat Públic
Descripció
Al carrer Lluís Castells – un conjunt que s’ha malmès –, del que és el seu edifici més significatiu. Edifici senyorial construït el 1883 per acollir la família de Lluís Castells i Comas. L’habitatge, de planta baixa i pis amb una torre–mirador de dos pisos, es troba envoltat d’un jardí. El cos central de l'habitatge és de tres tramades i als laterals hi té adossats cossos auxiliars. La porta principal és rectangular, de grans dimensions, amb una llinda. Les finestres d’aquesta planta són rectangulars amb reixes de ferro forjat molt treballat. A la planta baixa d’un dels cossos auxiliars hi ha una doble galeria amb arcs de mig punt i columnates de ferro colat. Al primer pis, hi trobem dos balcons ampitadors amb tancament de fusta. Corona l’edifici l’ampit del terrat, amb diferents nivells en el cos central i balustrades amb pilastres en els cossos auxiliars. La façana és coronada al centre per les inicials “L.C.”, del nom del seu propietari. D'aquesta part de l'edifici, en destaca el treball amb terra cuita de les balustrades i balcons de les finestres. Lluís Castells i Comas (1827 – 1894), com d’altres dels seus germans, va dedicar-se als negocis, activitat de la qual va obtenir importants beneficis, sobretot en el comerç transoceànic. Quan va tornar a Sant Boi promogué diverses obres, d'entre les quals cal destacar la construcció de diversos ponts de fusta, amb pas de peatge, sobre el riu Llobregat. La força de l’aigua acabà, repetidament, amb aquells propòsits. Un altre camp en el qual va destacar, juntament amb el seu germà Jaume, va ser en els treballs de modernització de la vila, promovent iniciatives urbanitzadores com ara el primer eixample, entre el Cap de la Vila; i can; Raurich, entre les quals destaca la seva pròpia casa. També el trobem com a benefactor, contribuint a les obres d’embelliment de la població, com l’església i el casal parroquial. La següent generació decidí utilitzar la casa per a l’estiueig, ja que cadascun dels fills i filles s’instal·là a Barcelona. Una de les seves filles, Elisa, es va casar amb l’escriptor Joan Almirall i Foraster: quan es va quedar vídua passava moltes temporades a la casa; santboiana.
Notes històriques 1883 Data de construcció / 1983-86 Rehabilitació per a Biblioteca Pública
Proteccions
Nivell de protecció A-1h
Entorn de protecció EE / ER. Es defineix Entorn Estricte segons plànols. Es defineix com Entorn de Respecte tot l'àmbit del Casc Antic d'acord amb l'Art. 28.1.2. de la Normativa
Fons i documentació
- Catàleg i Pla Especial de Protecció i Rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic
- Pla Especial de Rehabiltació del Casc Antic 1990
- Catàleg Patrimoni contemporani Descobrir Sant Boi de Llobregat
- Itineraris. 2001 El primer eixample Santboià