Any 2024

Aquestes són les recomanacions del mes de gener de 2024 del Centre de Recursos i Documentació de les Dones.

Les cicatrius no fan mal
  • Autoria: Anabel González
  • Editorial: Planeta
  • Any: 2021

Quan ens fem una ferida, el millor és netejar-la bé i deixar-la assecar a l'aire. Així s'anirà tancant, es tornarà una cicatriu i deixarà de fer mal. Quan la mirem, recordarem el que va passar, però ja no sentirem dolor. Si, per contra, tapem la ferida i ens diem que no hi és, és possible que acabi infectant-se i generant un problema més gran.

Amb les ferides emocionals passa el mateix. Quan alguna cosa ens ha ferit, hem d'entendre com ens afecta i veure si hi ha bloquejos que ens continuen limitant. Aquest és un camí que cal recórrer amb delicadessa.

A "Les cicatrius no fan mal" l'Anabel González ens mostra un camí cap a la cura emocional. Mitjançant la teràpia EMDR, un mode fascinant de treballar en els records i les defenses que aixequem enfront del dolor, aprendrem a curar traumes i desfer nusos mentals que ens impedeixen evolucionar.

Psicoteràpia Queer
  • Autoria: Ismael Cerón Plaza
  • Editorial: Bellaterra
  • Any: 2023

Aquest llibre és una esquerda en la psicologia cis-heteropatriarcal dominant, un punt de fugida a través del que podem escapar de la lògica capacitista, blanca i neoliberal imperant. Per a això, fa valdre una psicoteràpia que emfatitza una anàlisi psico-sociopolític interseccional i queer per a prendre consciència dels diferents sistemes d'opressió (masclisme, LGTBIQ+fòbia, misogínia, racisme, classisme, gordofobia i capacitisme) que configuren les nostres subjectivitats i identificacions.

Es tracta d'afavorir que la persona visqui un procés d'emancipació psicològica i sociopolítica que li permeti desenvolupar una vida d'acord amb les seves necessitats emocionals, sense haver de reproduir de manera automàtica les normativitats socials que ens condicionen o les etiquetes identitàries que es converteixen en gàbies invisibles i que produeixen un elevat malestar psicològic.

La psicoteràpia queer no es limita a posar en pràctica sabers associats al món de la psicologia o la piscoanàlisi crítica, sinó que es nodreix de diferents àrees de coneixement com la filosofia, l'educació o la sociologia. Es tracta d'utilitzar tots els recursos al nostre abast per a facilitar la millor qualtiat de vida psíquica possible, intervenint en la mirada cis-heteropatriarcal en la qual hem estat socialitzats per a poder alliberar les múltiples dimensions i matisos que existeixen, per a aconseguir una major agència en l'esdevenir de les nostres vides.

Un procés que, necessàriament, implica establir aliances entre subjectes que es cuiden i se sostenen de manera igualitària i afectiva.

La síndrome de la impostora
  • Autoria: Élisabeth Cadoche i Anne de Montarlot
  • Editorial: Península
  • Any: 2021

Per què a l'escola les noies creuen que no han estudiat prou i, en canvi, els nois pensen que "l'examen era molt difícil"?

Per què en l'actualitat, encara que les estadístiques continuïn mostrant que elles treuen millors notes, continua faltant-los confiança (cosa que a més influirà profundament en el seu desenvolupament professional)?

Per què la majoria de les dones senten que són un frau en el seu treball i que els seus èxits són només fruit de la bona sort?

Això és el que es coneix com la síndrome de la impostora: una falta d'autoestima que et porta a dubtar constantment del teu potencial.

Aquest llibre aprofundeix en les causes psicològiques d'aquest fenomen, explica com fins i tot algunes grans líders i creadores - Michelle Obama, Angela Merkel o Margaret Atwood - l'han patit i dona eines per a aprendre a creure en una mateixa i guanyar la seguretat necessària per a tenir una carrera professional i personal reeixida.