Entrevista amb Hugo Cobo, director del Fantboi

Hugo Cobo director de FantBoi

De l’11 al 14 de juliol arriba als Cinemes Can Castellet, Cal Ninyo i els Jardins de l’Ateneu el Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi, conegut com a Fantboi. Enguany, el festival dirigit per Hugo Cobo, i protagonista de la contraportada del Viure Sant Boi d’estiu, celebra la seva quarta edició on presenten diverses novetats.

Amb quin objectiu es va crear el Fantboi?

Doncs vam tenir la idea de fer-ho per la manca que hi hagués un festival de cinema a Sant Boi. I volíem fer un festival de cinema seriós, amb una programació interessant i que poses a Sant Boi dins del mapa dels festivals de cinema. Ja que, a Catalunya, n'hi ha molts festivals que venen de tradició, sobretot de temàtica fantàstica, inspirats pel festival de Sitges.

Com va néixer el Fantboi?

Jo acabava de rodar a Sant Boi la meva primera pel·lícula i, en aquell moment, vaig començar a enviar-la a diferents festivals i vaig pensar que era una pena que no hi hagués cap festival a Sant Boi amb els cinemes tan macos que tenim. Aleshores, vaig anar a visitar el cinema, vam tenir diferents xerrades i vam decidir portar endavant el festival. Tot i que després va arribar la Covid i ens fa frenar la primera edició, després d'ella vam arrencar molt forts.

Com ha evolucionat el festival des del seu inici?

El primer any vam començar amb tot en contra, perquè teníem l’aforament al 50%, les mascaretes… i encara així va vindre molta gent. I, any rere any, ha anat guanyant públic i evolucionant. El que més trobo a faltar és que, ja que estem fent el festival a Sant Boi, el poguessin gaudir sobretot els santboians i santboianes, perquè la major part del públic ve de fora del municipi. Sembla que és difícil guanyar-se al públic de Sant Boi. 

Ja està a punt d’arribar la quarta edició del Fantboi, com està sent la preparació aquest any?

Aquest any és el més arriscat que estem preparant, perquè sempre hem volgut fer més coses any rere any. L’edició passada vam obrir Cal Ninyo, a part dels cinemes, per fer programació en els dos llocs alhora i, aquest any, a més, hem afegit els Jardins de l’Ateneu. Allà, el dissabte, farem activitats a l’aire lliure, xerrades, un curs de cosplay i un mercat de col·leccionisme. Gestionat tot això ha sigut molt arriscat, perquè estem una mica desbordats, però tenim moltes ganes. 

Quines novetats presenta enguany el festival?

Aquest és el primer any que fem també una sessió de curts d’animació i una marató nocturna. La marató serà des de les 12 de la nit fins a les 6 del matí, posarem 3 pel·lícules i farem diverses activitats, serà molt divertit. I aquells que aguantin fins al final tindran un regal. També tenim totes les activitats exteriors, com el concurs de cosplay, el mercat de Fantboi, en el que s’han apuntat diferents editorials, botigues de col·leccionisme, fanzines… i tenim també xerrades de la indústria que les estem acabant de tancar i estaran obertes a tothom.

Vídeo remot URL
Quins són els pròxims reptes que voleu assolir?

El que farem aquest any l’aguantarem un parell d’anys més, sense ampliar més coses. Jo crec que cal enfocar-nos en la formació, dins del programa Fantboi Lab, el nostre laboratori d’idees en col·laboració amb l’Institut Rubió i Llors. És la via que ens encantaria  millorar i poder anar a més instituts i donar veu als adolescents. Ells i elles són persones amb moltes inquietuds i els podem fer veure que, amb el mòbil, poden fer més coses a part de veure TikToks, poden explicar les seves històries.

Com funciona el Fantboi Lab?

El Fantboi ho vam començar l’any passat, a primer de Batxillerat de l’Institut Rubió i Llors i aquest any ha sigut la segona edició. Fem primer una presentació als cinemes i els que estiguin interessats s’apunten. Aleshores, em coordino amb la professora d’audiovisuals i dono unes classes de guió i de producció perquè després els alumnes facin un curtmetratge, i els faig un assessorament per si tenen qualsevol dubte a l’hora de gravar el curt o d’escriure el guió.

Com t’ha fet sentir aquesta experiència?

Molt feliç, és de les coses que més m'han omplert d'aquests quatre anys. Veure com s'esforcen, com volen explicar les seves històries… A més, aquest any el nivell ha pujat molt, s’ho han pres molt seriosament, i el curt guanyador, dels vuit que s’han presentat, ha estat fet per dues persones. El curt es diu “Back To Work” i és molt bo per haver sigut fet per dos estudiants sense pressupost, només utilitzant imaginació i tècnica. A mi m’omple d’orgull veure’ls i, de fet, aquest curtmetratge obre la secció oficial de curts del festival. 

Com ha sigut la presentació del Festival?

A Cal Ninyo vam fer una primera presentació mostrant el pòster oficial del festival i algunes de les pel·lícules que es mostraran. I, més tard, vam fer una segona presentació a Barcelona, al Fnac de L’Illa. Allà vam convidar a Chico Moreira, director d’una de les pel·lícules que es presenta al festival, i a la Sara Gómez, que és l’actriu protagonista i també productora. Aleshores, a banda de la nostra xerrada sobre el Fantboi, vam poder comentar també com es fa una pel·lícula des de zero comptant amb un molt baix cost i amb molt d’esforç personal.

Aquesta presentació a Barcelona mostra que el festival està creixent.

Sí, tant a escala nacional com a internacional, el festival està arribant a molta gent. Hem rebut pel·lícules de 63 països diferents, i som un festival que només portem 4 anys, està molt bé. I, a més, m’han convidat a mi com a director del Fantboi a anar a un festival de Vigo, el Freak Festival, per donar una xerrada sobre els festivals de Catalunya.

Com és la cultura cinèfila a Sant Boi?

Falta polir-la. Hi ha gent que sempre va als cinemes, perquè jo soc un habitual allà i els veig, però falta una mica més d'iniciativa. S'està perdent el que és anar al cinema físicament, estem en una època que costa molt sortir al carrer, costa molt pagar una entrada i també el fet que hi ha moltes plataformes amb pel·lícules. A Sant Boi li hem de donar una mica més de suport als cinemes.

Quina importància té el fet de tenir els Cinemes Can Castellet a Sant Boi?

És molt important per donar visibilitat a altres tipus de cinemes o actes culturals. El fet de poder tenir un lloc on no només hi hagi les pel·lícules americanes i els blockbusters, que també comptin amb cinema d'autor, documentals, festivals, és molt important. A mi m'encantaria que hi haguessin més festivals a la ciutat, que hi hagués més moviment. Estem en una crisi bastant forta als cinemes, cada cop que vas al cinema et trobes que estàs sol a la sala, per tant, és una cosa que s’ha de recolzar entre tots i totes i donar-li vida al cinema.