Sant Boi diversifica l'aposta per les microcredencials universitàries

14.10.2024
L'objectiu és ajudar a trobar feina o millorar professionalment
L'objectiu de les microcredencials és ajudar a trobar feina o millorar professionalment

Sant Boi estendrà la fórmula de la formació amb microcredencials universitàries a diversos sectors emergents de la seva economia.

Després d'una primera experiència d'èxit en el sector de la logística, ara arriba el torn d'oferir-ho en l'àmbit de la dinamització digital.

Mentrestant, es treballa per configurar una oferta específica per al sector de la mobilitat sostenible.

Què són les microcredencials?

Són certificacions digitals regulades per la Unió Europea que s'obtenen en cursos de curta durada i molt especialitzats.

Es tracta de cursos de curta durada i molt especialitzats que atorguen crèdits universitaris

Ajuden a millorar competències per trobar feina o progressar professionalment.

Qui les impulsa a Sant Boi?

L'Ajuntament ha apostat per aquesta fórmula i col·labora amb empreses i centres de coneixement per generar una oferta útil per a la ciutadania i adequada a les necessitats reals de les empreses i del teixit social.

  • Logística (Prologis + UB + Ajuntament)
  • Mobilitat sostenible (Ajuntament + UPC + Citimob, Sant Boi Motor de la Mobilitat Sostenible)
  • Dinamització digital (Ajuntament + Campus Docent Sant Joan de Déu)

Aquesta formació innovadora és fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament, empreses i universitats de l'entorn

Logística

LTIM: una primera experiència

Més del 50% de les persones participants en la primera edició del programa de formació universitària 'Logistics Training in Motion' s'han incorporat al mercat de treball.

És una fórmula innovadora que la multinacional Prologis, la Universitat de Barcelona (UB) i l'Ajuntament de Sant Boi impulsen conjuntament a Sant Boi des de 2023.

S'adreça a joves que vulguin formar-se per esdevenir futurs professionals del sector logístic, que viu un procés de transformació i necessita professionals amb formació especialitzada.

El sector de la logística necessita nous professionals per donar resposta a les seves necessitats actuals

L'any passat més de 100 estudiants van participar en la primera edició del programa. Aquest setembre s'ha posat en marxa la segona edició amb 28 alumnes al primer dels tres cursos previstos.

Alumnes de la primera edició del programa 'Logistics training in motion'
Alumnes de la primera edició del programa 'Logistics training in motion'

TTT: una futura oferta formativa 4.0

En el marc del projecte Treball, Talent i Tecnologia (TTT), l'Ajuntament treballa per dissenyar una nova oferta de microcredencials conjuntament amb la Universitat de Barcelona (UB), empreses com DHL Express i Prologis, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament del Prat.

Se centrarà en aplicar a la logística noves tecnologies, processos d'automatització, robòtica i intel·ligència artificial. Aquesta formació serà aplicable a altres sectors de la indústria, no només en logística.

Dinamització digital

L'Ajuntament i el Campus Docent Sant Joan de Déu han posat en marxa recentment la primera edició del programa 'Mentoria Digital Social', una nova oferta formativa en format de microcredencial universitària.

Hi participen 15 persones que fan tasques d'atenció al públic i volen millorar les seves competències digitals i habilitats comunicatives per acompanyar la ciutadania en l'ús dels serveis digitals (com a 'mentors' o 'mentores'.

En un primer moment, la formació s'ha ofert a treballadors i treballadores de l'Ajuntament i d'altres administracions públiques de l'entorn. Més endavant, arribarà també a les empreses, les entitats i la ciutadania

Alumnes del programa Mentoria Digital Social
Les classes acaben de començar i s'adrecen a personal d'atenció al públic

S'espera que la formació ajudi a incentivar el desenvolupament professional de les persones participants, a reduir les bretxes digitals i a millorar el servei ofert a la ciutadania.

Mobilitat sostenible

L'Ajuntament, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i els concessionaris de la ciutat agrupats sota la marca 'Sant Boi, Motor de la Mobilitat Sostenible' ultimen també una proposta formativa que atorgarà microcredencials universitàries en el sector de la mobilitat sostenible.

S'espera oferir formació teòrica i pràctica adequada a les necessitats reals de les empreses d'automoció, sobretot professionals dedicats a assessorar la clientela sobre els diferents tipus de vehicles i per diagnosticar el triatge en els tallers.

Cal recordar que Sant Boi aplega al voltant de la carretera C-245 la major concentració de marques d'automòbil de l'Estat.