Recursos
Aquí trobaràs els diferents recursos que oferim des de l'Ajuntament de Sant Boi pel col·lectiu LGTBI+.
Pla per a la Diversitat afectiva, sexual i de gènere
Ja coneixes les mesures que planteja el Pla per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere de Sant Boi 2020-2024?
Incorporar un tercer vestuari als equipaments esportius nous, organitzar més tallers i xerrades sobre temàtica LGTBI als centres educatius, habilitar lavabos amb neutralitat de gènere als edificis municipals o promoure el canvi de nom a la targeta sanitària o al carnet de la biblioteca en són algunes.
Aquest Pla es va aprovar el febrer de 2020 amb l’objectiu de promoure el respecte sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere de tota la població, prevenir les discriminacions per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i garantir els drets de les persones LGTBI+ a la ciutat.
El document planteja incorporar aquesta perspectiva de diversitat en totes les àrees de la política municipal i cerca la implicació del conjunt de la societat local per continuar construint una ciutat lliure de discriminacions. T'hi sumes?
- Vull llegir el Pla (PDF)
La comarca del Baix Llobregat també s'ha dotat d'un Pla per diversitat sexual i de gènere, un full de ruta de les polítiques públiques que s’hauran de desenvolupar a tot el territori en els anys vinents per tal de promoure la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI.
Campanya Sant Boi és diversa
“Sant Boi és diversa” és una campanya que l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat va posar en marxa l’any 2017 amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la diversitat sexual, afectiva i de gènere existent a la nostra ciutat.
Sant Boi de Llobregat, com tants altres municipis, no és un territori en el qual es produeixin moltes situacions de discriminació, però tampoc no és un espai en el qual la diversitat sigui visible, reconeguda i acollida. En molts casos, s'ha detectat que evitar la discriminació per raó de diversitat sexual o de gènere comporta invisibilitzar la pròpia afectivitat, sexualitat i identitat.
Protocol Agressions sexistes i LGTBIfòbies a Festes Majors
Coneixes la funció del Punt Lila que hi ha instal·lat a la Festa Major?
Les violències masclistes i lgtbifòbies es produeixen arreu, tant a l’espai públic com al privat. Els entorns d’oci i nocturns són espais on també es donen aquests tipus d’agressions. Per aquest motiu, disposes d'un protocol contra les agressions sexistes i lgtbifòbies a la festa major i altres esdeveniments festius a Sant Boi.
El protocol serveix per donar una resposta col·lectiva a les agressions sexistes, construir espais de seguretat, visibilitzar la condemna davant les actituds i conductes masclistes i, en definitiva, garantir unes festes lliures d’agressions sexistes i LGTBIfòbiques.
Des de la Festa Major de l’any 2017 existeix un Punt Lila (punt informatiu i d’atenció) per a qualsevol persona que s’hi vulgui adreçar. Aquest servei està disponible a la festa major, al Festival Altaveu i al Concert de la Puríssima.
Xarxa de municipis LGTBI de Catalunya
Sabies que Sant Boi forma part de la Xarxa de municipis LGTBI de Catalunya?
L’any 2017, diversos ajuntaments catalans van decidir formar aquesta xarxa per tal de coordinar les seves i garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia la bifòbia i la transfòbia.
L’objectiu d’aquesta Xarxa és el desenvolupament de polítiques públiques adreçades a superar les lògiques patriarcals i erradicar les desigualtats i la lgtbifòbia, tot assegurant els drets i llibertats de totes les persones més enllà de les seves identitats, expressions de gènere o orientacions afectives i sexuals. També compartir experiències i coneixements i sumar sinergies per tal d'incrementar la capacitat conjunta d’acció política i social.
Actualment formen part d’aquesta Xarxa més de 50 municipis, ens i organismes.
Més informació:
- Créixer més enllà del gènere. Polítiques municipals i feministes per la diversitat sexual i de gènere a la infància i adolescència (Web)
- Guia per a millorar l'ocupabilitat de les persones trans adreçada a equips tècnics d'ocupació (PDF)
- Guia per elaborar protocols de transició de gènere per empreses i administracions (PDF)