Entrevista amb Anna Sánchez, directora de l'Esplai Cargol

Imatge de l'entrevista amb l'Anna Sánchez

L'Esplai Cargol és una entitat educativa de lleure sense ànim de lucre de Sant Boi de Llobregat que actualment dirigeix l'Anna Sánchez, protagonista de la contraportada del Viure Sant Boi del mes de juny. En aquest 2024 celebren el seu cinquanta aniversari a la nostra ciutat i a més van ser els encarregats de fer el pregó de la crida de la Capvuitada.

L'Anna Sánchez és una jove santboiana, estudiant de psicologia i que treballa com a vetlladora. Fa ja dos anys va assumir la direcció de l'entitat i, actualment, encara és la seva responsable.

Què significa per vosaltres haver donat el tret de sortida a les Festes de Barri d'aquest any?

Per nosaltres és un reconeixement en tota regla i és un orgull que com a entitat se'ns reconegui. Al final som una entitat de lleure i, amb l'important que és a Catalunya el lleure, creiem que és molt important que puguem tenir un espai per donar veu i reconèixer la nostra tasca. I també el fet de mostrar que, després de 50 anys, seguim aquí fent la nostra tasca i lluitant pels drets dels infants.

Com viviu habitualment les Festes de Barri?

Realment és el primer cop que participem de les Festes de Barri com entitat, però ja fa molt de temps que participem en la Fira Infantil que es fa a la Festa Major. Aquest any hem sigut novells en això i realment estem molt orgullosos, perquè també vam fer una petita activitat abans de fer la crida de la Capvuitada. Ens hem estrenat a les Festes de Barri i estem molt encoratjats els anys vinents a continuar formant part d'elles.

Com va ser poder fer el pregó de la crida de la Capvuitada?

Va ser molt bonic, perquè vam treballar conjuntament tot l'equip, tot i que hi havia creada una comissió específica, però tots i totes es van fer presents el dia del pregó. A més del discurs, també vam poder fer un petit espectacle on es va inaugurar el llenç que ens queda de record per sempre. I va ser molt maco perquè veies cares al públic de gent que en algun moment havia estat vinculada a l'Esplai, o encara ho està.

Vídeo remot URL
Quin és el significat de les Festes de Barri en el seu conjunt per una ciutat com Sant Boi?

Crec que la Festa Major està molt bé, perquè és a gran escala i és un moment per gaudir del sentiment de poble, tot i que siguem una ciutat molt gran. Però les Festes de Barri són perquè com a barri tu també et sentis protagonista d'aquest poble. Que la gent vingui al teu barri a gaudir de les activitats que es fan, els concerts, els balls, les danses... és donar vida al teu barri. És com obrir les portes a què la gent vingui i conegui llocs de Sant Boi que fins ara no coneixia.

Enguany celebreu el vostre 50 aniversari, quin llegat deixa l'Esplai Cargol?

Com a entitat hem estat molt importants en l'àmbit local, a escala de Sant Boi. Crec que qui més qui menys ha tingut companys, amics, família, fills, pares o mares que han passat per l'entitat. I hem sigut una entitat amb molt de pes que s'ha anat transformant. No estem iguals que als inicis, cinquanta anys després tot ha canviat molt, tant per les persones que han donat vida al projecte, com per la societat on vivim. Com a llegat, l'Esplai Cargol ha deixat empremta en molts cors, en moltes persones que han pogut gaudir del projecte i fer-ho seu i ha estat per a ells una etapa molt important de la seva vida, sigui com a infants, monitors o col·laboradors. I és una petjada que no marxa, que es queda per sempre.

Quines diferències hi ha entre l'Esplai Cargol d'ara i el de fa 50 anys?

És evident que hi ha molts jocs, activitats i coses que hem hagut de canviar pel pas del temps perquè ens hem hagut d'adaptar. Ho hem hagut de fer tot més assequible i adequat pels infants que actualment venen a l'entitat. Hi ha moltes diferències sobretot pel que fa a jocs i activitats. Es té més en compte el tema del gènere, de la igualtat, de no fer jocs classistes… però l'objectiu és el mateix, fer-ho pel gaudi dels infants.

Quines diferències hi ha entre avui i fa cinquanta anys en el món del lleure?

Com deia, hi ha moltes diferències sobretot pel que fa a jocs i activitats. Hi ha una dualitat, ja que abans eren totes les activitats més senzilles i a la vegada s'esforçaven més, feien guitarres, música en directe... i ara posem més l'èmfasi a fer coses molt complexes i innovadores, però l'objectiu és el mateix, fer-ho pel gaudi dels infants. El més important és que tothom es quedi amb sentiment de pertinença, que a tothom li agradi el que fa i tothom se senti segur en aquest espai.

Quins són els vostres pròxims objectius?

Ens agradaria poder acabar de celebrar aquest 50 aniversari, però, més enllà d'honrar-los, l'important és poder continuar amb la tasca i continuar transmetent tots aquests valors del centre a les generacions que segueixen. Que amb els reptes que vinguin i els recursos que es tinguin es pugui continuar oferint als infants un espai on realment se sentin bé, còmodes, lliures i on es puguin desenvolupar com a persones.

Com t'agradaria que fos en el futur l'Esplai Cargol?

A mi m'agradaria que els monitors i monitores puguin continuar transmetent la tasca que s'ha fet en aquests anys anteriors, que la gent es cregui un projecte de lleure real i que tinguin un compromís amb els infants real. I també poder fer xarxa amb altres entitats de la ciutat.

Vídeo remot URL