500 infants de Sant Boi fan art pensant en els camps de refugiats
500 alumnes de tretze escoles de Sant Boi han participat en un projecte artístic amb l'objectiu de fer-nos pensar sobre com viuen les persones als camps de refugiats.
Aquest dijous dia 6 de juny s'han aplegat a la plaça de l'Ajuntament i a la rambla de Rafael Casanova per posar el punt final al projecte.
Ho han fet duent a terme una intervenció artística feta principalment amb portes. Aquestes portes representaven simbòlicament quatre camps de refugiats del món.
- Camp de refugiats de Kutupalong (Bangladesh)
- Camp de refugiats de Shu'fat (Palestina)
- Camp de refugiats de Dadaab (Kenya)
- Camp de refugiats de Smara (Sàhara occidental)
L'activitat formava part de la programació commemorativa del Dia Mundial de les Persones Refugiades a Sant Boi.
De l'aula a l'espai públic
Durant aquest curs, alumnes de 5è i 6è han participat en tallers a l'aula sobre els camps de refugiats. Més concretament, sobre els camps que acaben esdevenint refugis permanents per a les persones que hi viuen, sovint en situacions de precarietat i vulneració dels seus drets humans.
En alguns casos, fa més de 40 anys que aquests camps existeixen, i hi ha persones adultes que hi van néixer i que no coneixen cap altra llar.
Aquest dijous, els infants han traslladat la seva reflexió i el seu treball artístic de l'aula a l'espai públic.
Llars, portes, estores i claus
Les reflexions de l'alumnat s'han concretat a la plaça de l'Ajuntament en una proposta artística plasmada en forma de 19 portes. Cada classe s'ha encarregat d'una de les portes, per tal de convidar-nos a pensar sobre la realitat que s'hi amaga.
Durant l'acte a la plaça de l'Ajuntament, nens i nenes han decorat estores amb la paraula 'benvinguda' escrita en diferents idiomes per posar-les davant de cada porta. També han decorat claus que representaven l'esperança de tornar algun dia a la pròpia llar.
Dia Mundial de les Persones Refugiades
Aquesta ha estat la vuitena edició del projecte escolar vinculat a la commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades a Sant Boi.
L'Ajuntament, Can Castells Centre d'Art i l'artista local Nien Boots han elaborat conjuntament la proposta artística de l'activitat, i la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi s'ha encarregat dels tallers previs a les aules.
La instal·lació artística presentada a la plaça de l'Ajuntament es podrà visitar ara, fins al 27 de juny, a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, on també hi ha l'exposició fotogràfica 'El camí és el meu cap'.
Les persones refugiades i la salut mental
La programació del Dia Mundial de les Persones Refugiades a Sant Boi continuarà amb la celebració de la jornada tècnica 'Salut mental i desplaçament forçat: reptes per a un acompanyament psicosocial'.