Altaveu al cinema

  • Diumenge 15 de setembre a les 18.45 h
  • Cinemes Can Castellet
  • Sessió doble, accés gratuït.

 

Rudeboy

Rudeboy: The Story of Trojan Records

El documental, dirigit per Nicolas Jack Davies i produït per BMG i Pulse Films, examina la "història d'amor" entre la cultura juvenil jamaicana i britànica, contada a través del prisma d'un dels segells més emblemàtics de la història, Trojan Records. Aquest treball situa la discogràfica al "cor del una revolució cultural" que es va desenvolupar a finals dels 60 i principis dels 70 al Regne Unit, un període d'immigració i innovació que va transformar la cultura musical del planeta.

Rudeboy: The Story Of Trojan Records narra l'impacte dels jamaicans en la música i els moviments culturals de la Gran Bretanya de l'època, a través de les històries d'artistes llegendaris com Lee 'Scratch' Perry, Toots Hibbert, Ken Boothe, Neville Staple, Marcia Griffiths, Lloyd Coxsone, Derrick Morgan, Dandy Livingstone i molts més.

Aquest documental comença a la dècada dels 50, quan Jamaica estava a punt d'aconseguir la independència de Gran Bretanya, un fet que es va fer realitat el 1962. Per exemple, ens presenten la labor de Duke Reid, l'auge dels Sound Systems, els primers anys del Ska i també ens introdueixen en l'època del naixement dels Rude Boys.

Més tard, s'analitza l'experiència dels immigrants jamaicans al Regne Unit i el naixement de Trojan. Va ser llavors quan la joventut britànica de la classe treballadora va descobrir els sons de l'Ska i d'aquest vincle entre els afrocaribenys i els blancs a la pista de ball va sorgir un nou moviment, la cultura Skinhead i el "Spirit of 69".

 

Queercore

Queercore: How to Punk a Revolution

Asquejats tant amb l'assimilació social i l'aburgesament del moviment gai com amb la rampant homofòbia del punk, els artistes G.B. Jones i Bruce La Bruce van decidir crear la seva pròpia escena i convèncer els altres que aquesta existia. Així va néixer, al Toronto de mitjans dels 80, el queercore (alias homocore): una sublevació que es va disseminar ràpidament per tot el món a través de pel·lícules subversives, fanzines i la música de grups com Nervous Gender, Tribe 8 o Pansy Division.

"Aquest documental va més enllà de l'antropologia cultural, explorant com l'activisme homosexual es va aliar amb el moviment punk abans de crear el seu propi moviment."

Queercore: How to Punk a Revolution és un documental de 2017 dirigit per Yony Leyser que explora el moviment social i cultural conegut com a queercore, que va sorgir com una resposta a la insatisfacció amb l'assimilació social del moviment gai i l'homofòbia present en l'escena punk. La pel·lícula destaca elements diversos del moviment, incloent-hi la cultura dels fanzines, la música, el cinema i l'activisme, i presenta figures emblemàtiques com John Waters, Bruce La Bruce, i Kathleen Hanna. El documental va debutar al Sheffield Doc/Fest i es va distribuir a Europa per Edition Salzgeber i als Estats Units per Altered Innocence​.