Museu i història

Què en saps de la història de Sant Boi?

I dels vestigis del passat que es conserven per preservar el patrimoni?

Museu de Sant Boi 

El Museu de Sant Boi, situat a l'edifici conegut com a Can Barraquer, es dedica a investigar per tal de descobrir i aprofundir en el coneixement de la història local, indagant i examinant atentament tot vestigi, i indici arribat del passat, des de diferents metodologies de recerca.

Conservar per tal de tenir cura dels objectes dipositats al Museu i que formen part de la seva col·lecció, tot impedint que aquesta sigui alterada o destruïda.

Difondre per tal de fer que els resultats de les investigacions portades a terme des del Museu, etc., siguin coneguts per la ciutadania.

Horari de visita:
  • Dilluns tancat
  • De dimarts a divendres de 17 a 20 h
  • Dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h
  • Diumenges d’11 a 14 h
Preu:
  • General: 2 euros
  • Reduïda (professors, carnet de biblioteques): 1 euro
  • Gratuït: jubilats, discapacitats i menors de 15 anys
Vídeo remot URL

    Exposicions del museu 

    Permanents
    Rafael Casanova i el seu temps

    Una exposició ubicada al segon pis del Museu i que se centra en la figura del conseller en cap de Barcelona de l'any 1714, Rafael Casanova, personatge de gran rellevància històrica i eix de les celebracions de l'Onze de Setembre a Sant Boi. L'exposició repassa la seva biografia: el naixement a Moià, l'entorn familiar, la formació acadèmica, el matrimoni, l'exercici professional, l'entrada en política, el nomenament com a conseller en cap i el setge de Barcelona. També se'ns parla del context històric, del Sant Boi de principis i mitjans del s. XVIII i de la recuperació de la figura de Rafael Casanova com a símbol de les llibertats nacionals de Catalunya.

    Sant Boi: temps i espai

    Ubicada al primer pis del Museu, l'exposició sintetitza la història local des del període ibèric fins a l'actualitat, amb àmbits com: "La cultura ibera", "La cultura romana", "L'època medieval", "L'època dels conflictes", "L'època contemporània" i "L'època moderna". El recorregut aprofita l'arquitectura de l'edifici i diverses troballes fetes al subsol per ensenyar-nos com vivien els nostres avantpassats. La història i la modernitat dialoguen mitjançant un interiorisme modern i funcional.

    Temporals

     

    Activitats i serveis educatius

    Arxiu històric

    L'Arxiu Històric Municipal està ubicat a Can Torrents i col·labora activament amb el Museu de Sant Boi.

    L'oferta de serveis que ofereix l'Arxiu són serveis de consulta pública, de reproducció, d'assessorament i suport a l'administració municipal, entitats i particulars que desitgin fer recuperació de fons i disposa d'una biblioteca auxiliar amb més de 1.500 títols de temàtica local, comarcal, història, etnologia, patrimoni, una hemeroteca i fons gràfic amb crònica gràfica municipal i col·leccions cedides per particulars.

    Can Torrents

    Casa pairal del segle XVI amb una gran vàlua com a exemple de l’arquitectura urbana benestant. En destaquen els finestrals de la planta noble i un escut nobiliari situat a la porta principal. La fesomia actual és fruit d’una important reforma feta als anys quaranta del segle XX. Des del jardí i les terrasses es poden contemplar bones vistes del delta del Llobregat i les muntanyes de Montjuïc i Collserola. 

    La zona museística de Sant Boi 

    L'obertura del nou Museu de Sant Boi a Can Barraquer va ser una gran fita en la recuperació i la difusió del patrimoni cultural i històric de Sant Boi. Aquest nou equipament, al bell mig del nucli històric, és molt a prop de les Termes Romanes i Can Torrents, antiga casa pairal construïda sobre murs romans, i actual seu de l'Arxiu Històric Municipal.

    Aquests elements configuren l'actual zona museística de Sant Boi, un recorregut històric protagonitzat per vestigis romans, medievals i moderns.

    El Museu de Sant Boi també promou la conservació del seu entorn natural, el riu Llobregat i el Montbaig, patrimoni natural necessari per a la vida comunitària saludable.

    Termes Romanes

    Sabies que són els banys privats pertanyents a una vil·la romana del Baix Imperi més ben conservats de Catalunya? Es van construir a finals del segle II dC, un dels períodes de major esplendor econòmic de la zona, gràcies a la producció de vi, i van funcionar fins al segle V dC.

    Les termes estaven formades per dos cossos d'edificació paral·lels. L'un contenia les cambres fredes: l'apodyterium (vestidor), el frigidarium i la cella piscinalis (sala i piscina fredes). L'altre albergava les cambres calentes. tepydarium (sala tèbia), sudatorium (sala de bany de vapor) i caldarium (sala de bany calent). A sota del frigidarium també es va localitzar un centre de producció d'àmfores dels anys 30-20 del s. I aC. Al segle XVII s'hi va construir una casa al damunt, la qual cosa n'ha permès una millor conservació.

    El 1998 les Termes Romanes es van inaugurar oficialment amb la coberta i aspecte actual. El mes de juliol de 2016 van ser declarades pel Govern de la Generalitat de Catalunya com a "Bé Cultural d'Interès Nacional".

    • Av. de Maria Girona, cantonada amb carrer de l’Hospital
    Interior de les Termes Romanes
    L'interior de les Termes Romanes.

    Les Termes Romanes de Sant Boi estan tancades per treballs de substitució de la coberta i no es poden visitar. El període de temps estimat del tancament és fins a setembre de 2025.

    Can Barraquer


    En aquesta casa pairal va viure, en el segle XVIII, Rafael Casanova i Comes, que va ser el conseller en cap de la ciutat de Barcelona durant el setge a què la van sotmetre les tropes borbòniques amb motiu de la Guerra de Successió (1713-1714). És actualment la seu central del museu de Sant Boi. 

    • Carrer del Pont, 7
    Façana Museu Can Barraquer
    Façana del Museu a Can Barraquer

    Torre de Benviure

    La torre de defensa medieval de Benviure va ser construïda al s. X per a defensar la ciutat de Barcelona dels atacs procedents dels regnes d'Al-Andalus i, junt amb d'altres edificacions com la Torre del Llor, Torre Salbana o els castells de l'Eramprunyà (957), Castelldefels (967) o Sant Boi (969), van definir l'espai de frontera amb els regnes musulmans conegut com la Marca Hispànica.

    Horari de visita:
    • Diumenges de 8.30 a 13 hores
    Preu:
    • 1 euro