Els edificis municipals ja estalvien compartint energia

31.10.2024

A Sant Boi hem aconseguit una fita en el nostre compromís amb la sostenibilitat: es tracta de la primera transferència d'energia entre edificis municipals.

Gràcies a un contracte elèctric d'autoconsum compartit, l'edifici de Can Jordana, que no disposa de panells solars fotovoltaics, ha rebut energia de l'Escola Antoni Gaudí, que sí que en té.

Com a resultat d'aquesta transferència 'virtual', la factura elèctrica de setembre de Can Jordana s'ha reduït en un 50% en relació a la de l'any passat (de 868 a 409 euros).

Consum d'electricitat a Can Jordana (en euros)
Consum d'electricitat a Can Jordana
Gràcies a energia generada amb plaques solars a l'escola Antoni Gaudí s'ha reduït a la meitat el consum d'electricitat a Can Jordana

Què vol dir transferència virtual d'energia?

Una instal·lació amb panells solars pot compartir energia virtualment, és a dir, sense necessitat que aquesta energia es transporti físicament d'un lloc a l'altre.

En lloc d'això, es fa servir un sistema que, en aquest cas, permet a l'Ajuntament rebre un benefici econòmic per l'energia generada a l'Escola Antoni Gaudí que el centre educatiu no consumeix, i destinar-la a abaratir el consum d'un altre equipament, com Can Jordana.

L'edifici municipal de Can Jordana
Can Jordana és la seu de serveis municipals adreçats a les persones
L'Escola Antoni Gaudí comparteix part de l'energia que generen les seves plaques solars
Els panells solars de l'Escola Antoni Gaudí generen un excedent d'energia elèctrica

Els panells solars, una aposta municipal

En l'actualitat Sant Boi té 19 instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals, amb més de 1.800 panells instal·lats a les cobertes.

D'aquí a 2026, es preveu multiplicar per cinc tant el nombre de panells de titularitat municipal, fins a un total de més de 10.000, com la producció d'energia elèctrica.

'Sant Boi té energia', un projecte transformador

Aquests avanços formen part del projecte transformador 'Sant Boi Té Energia' i és un pas imprescindible per a la futura creació de 'zones d'autoconsum' i 'comunitats energètiques'.

L'Ajuntament ja treballa per poder compartir energia en el futur amb empreses i ciutadania, especialment persones en situació de vulnerabilitat.

Sant Boi reafirma el seu compromís amb la transició ecològica i la innovació en la gestió energètica

Amb aquests esforços, Sant Boi reafirma el seu compromís amb la transició ecològica i la innovació en la gestió energètica, posant els fonaments d'un futur més sostenible.