Can Torrents
Identificació
Nom Can Torrents
Localització C. Hospital, 9 / Casc Antic
Estil S. XVI. Restauració - reconstrucció, s. XX
Descripció
Masia de gran interès però d'impossible adscripció tipològica ja que sofrí una importantíssima restauració - reconstrucció que ha canviat molt notòriament la seva imatge, avui clarament definida pels finestrals tardogòtics de la planta noble. L'accés es produeix per un portal de mig punt que esdevé un dels elements conservats de la primitiva masia. Damunt, emfatitzen l'eix d'accés un escut nobiliari i una de les finestres esmentades, tot en pedra sorrenca tipus Montjuïc. Al vestíbul d'accés hi ha uns arcs rebaixats de pedra que flanquegen el pati per on grimpa l'escala fins una planta noble tractada amb gran correció i notable gust en recobrar els materials originaris amb força cura - especialment l'embigat de fusta, d'una gran plasticitat, - i harmonitzar-hi el mobiliari, cosa que transforma el casal quasi en un museu. Les golfes han estat condicionades per a biblioteca. Es troba rodejat per una vegetació força important, però no tant cuidada com la casa.
Tipus d'ús Cultural 3.1.a (3.7.3.a)
Titularitat Públic
Descripció En el carrer de l’Hospital en un sector farcit de restes romanes i on cal remarcar les termes. Característiques: - Base del s. XVII / Restes romanes de la vil·la vinculada a les Termes. Casa pairal datada del segle XVII que sofreix diverses reformes al llarg del temps. La darrera i més important, perquè hi adquireix la fesomia actual, és dels anys quaranta del segle XX i de la reforma actual. Arquitectonicament destaquen els finestrals de la planta noble, que corresponen al gòtic tardà, i un escut nobiliari situat a la porta principal, la qual conserva l’arc de mig punt de l’antiga masia original. En el vestíbul d’accés hi ha uns arcs rebaixats que flanquegen el pati interior, per on s’aixeca una escala de pedra que dóna pas a la planta noble, amb un embigat de fusta de gran plasticitat en totes les estances, ara condicionades per als nous serveis municipals. També destaca el pati de llum central, a l’estil dels palaus gòtics de Barcelona, com els del carrer Montcada. Amb alguna reminiscència a l’antiga vil·la romana. L’entorn de la casa conserva les restes del que va ser el jardí de la casa i algunes terrasses des d’on es contempla el riu Llobregat i el seu delta. Aquesta casa constitueix, avui en dia, un exemple de l’arquitectura d’una classe urbana benestant que, a l’època moderna, es concentrava en aquesta banda del barri del Reial. L’antiga fesomia de la casa la desconeixem, però, molt probablement, l’entrada actual no degué canviar gaire al llarg dels anys.
Relació de Can Torrent amb Casanova (al jardí) Casa propietat de la família Martí, fortament relacionada amb la família Casanova durant els anys que foren veïns. Durant l’estada de l’ex- Conseller en Cap a Sant Boi, va establir forts lligams amb Josep Martí, propietari d’aquesta casa pairal i advocat com ell. “Segurament van ajudar a que la seva relació fos més estreta” la seva situació de veïnatge i el ser (i que tot dos eren... ) dos homes de lleis (amb l’ status social diferenciat de la majoria del seus veïns santboians. Tant és així que, com ja veurem més endavant, Rafael Casanova (juntament amb Josep Martí dos anys abans) fou enterrat a la tomba de la família Martí, a la Capella de la Pietat de l’Església de Sant Baldiri.
Notes històriques S. XVI Època probable de la seva construcció. Malgrat algunes fonts hi atribuíen l'emplaçamanet de l'antic hospital, Carles Martí demostra que aquell fou enderrocat / S. XX Restauració - reconstrucció que canvià la fesomia de l'edifici
Proteccions
Nivell de protecció B-1ah
Entorn de protecció ER. Es defineix Entorn de Respecte tot l'àmbit del Casc Antic
Fons i documentació
- Catàleg i Pla Especial de Protecció i Rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic
- Pla Especial de Rehabilitació del Casc Antic 1990
- Catàleg Patrimoni contemporani Descobrir Sant Boi de Llobregat
- Itineraris. 2005 Itinerari Casanova