Ciutat sostenible
Fa més d’una dècada que Sant Boi prioritza la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida pública i en la transformació de la ciutat, per fer front als reptes que planteja el canvi climàtic i la transició energètica.
Sabies què...
Som l’únic municipi de l’Estat espanyol que ha guanyat dues vegades el guardó “Premio a la Ciudad más Sostenible”?
Sant Boi s'ha convertit en l'única ciutat que ha guanyat aquest premi estatal dues vegades, concretament en les edicions de 2004 i 2017. El guardó reconeix la globalitat de les seves polítiques de sostenibilitat. La Fundación Fórum Ambiental atorga des de fa quinze anys els Premios Ciudad Sostenible amb el suport del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente i la col·laboració d'Ecoembes.
Comptem amb una oficina d’atenció a la ciutadania especialitzada en qüestions d’energia?
Posem al teu abast l'Oficina Municipal d'Energia Sostenible (OMES), un servei municipal gratuït on un equip de professionals t'informarà, assessorarà i donarà suport en relació amb qualsevol tema d'energia i el canvi que hem de fer tots i totes en la forma de consumir-la, per tal de reduir el cost econòmic, ambiental i social que ara comporta. T’informen i assessorem en:
- Reducció de les teves factures. Coneix les teves factures de gas i electricitat per pagar menys i les bones pràctiques que pots aplicar per reduir costos energètics.
- Auditories energètiques online. Coneix els punts febles del teu habitatge i actua.
- Projectes d'autoconsum fotovoltaic. Genera la teva energia i paga menys en la teva factura elèctrica.
- Mobilitat eficient i sostenible. Coneix les diferents formes de mobilitat eficient i sostenibles existents, tant individuals com col·lectives.
- Tramitació d'ajuts i subvencions. Ajuts a la rehabilitació energètica, instal·lació d’energia solar fotovoltaica, pla de MOVES, instal·lacions de punts de recarrega de vehicles elèctrics...
- Comunitats energètiques. Genera o consumeix electricitat de proximitat, descentralitza el sistema. Participa en les futures comunitats energètiques.
- Drets energètics. T’informem dels drets energètics. Possibilitat d’acollir-se al bo social.
Hem renovat el 70% de l'enllumenat públic amb tecnologia LED?
El projecte de millora energètica i ambiental de l'enllumenat públic ja compta amb 7.301 punts de llum amb luminària LED. Un sistema més eficient, que necessita menys manteniment i causa menys contaminació lumínica. La iniciativa comporta un estalvi global per a l’Ajuntament de més de 410.000 euros 300.000 euros en la factura elèctrica (-63% de consum) i 110.000 euros per la reducció dels costos de manteniment (-28%). També disminueix en 1.300 tones anuals el volum de CO2alliberat a l'atmosfera. La renovació de l'enllumenat està co finançada en un 50% mitjançant fons europeus FEDER.
Som una ciutat pionera a tenir una caldera de biomassa per abastir equipaments públics?
Els equipaments de La Parellada compten de una caldera de biomassa que escalfa l'aigua de les dutxes i de la piscina; i proporciona calefacció a l'escola, el poliesportiu i els vestidors del camp de futbol. És una de les tres calderes instal·lades amb el suport de l'AMB a municipis del Baix Llobregat.
La caldera funciona amb estella forestal generada per l'aprofitament dels excedents de la poda de l'arbrat. Amb el seu funcionament s'estalviaran 100.000 m3de gas natural l'any i les emissions de CO2es reduiran en 200 tones anuals. A més, el funcionament generarà un estalvi anual de més de 52.000 euros per a les arques municipals.
Un total de 30 equipaments públics de la ciutat es podran abastir amb energia solar?
A través de i diferents projectes, diferents equipaments municipals compten (o comptaran) amb instal.lacions de plaques fotovoltaiques, que els permetrà ser 100% autosuficients en el consum energètic. Els edificis municipals on s'ubiquen les instal·lacions d'energia solar s'han escollit per la proximitat a habitatges i comerços, ja que en el futur l'Ajuntament té previst compartir els excedents d'energia amb el veïnat i amb el teixit comercial.
Els d’equipaments públics amb instal.lacions fotovoltaiques són: La Casa de la Vila, la Gralla, Cal Ninyo, al Mercat de Sant Jordi; a les escoles Rafael Casanova, Parellada, Marianao, Casablanca i Vicente Ferrer; als casals de Marianao, Camps Blancs i Ciutat Cooperativa; a la comissaria de la Policia Local i a la pèrgola de plaça de Catalunya.
Tenim vuit refugis climàtics per oferir confort tèrmic, descans i seguretat a la ciutadania davant les onades de calor?
Els refugis climàtics estan pensats sobretot per a les persones vulnerables (gent gran, infants o persones amb malaltia crònica). Aquests espais formen part de:
Els refugis climàtics de Sant Boi són vuit.
Exteriors
- Parc de Marianao
- Parc de la Muntanyeta
- Parc de Can Julià
- Plaça dels Focs de Sant Joan
Interiors
- Cal Ninyo
- Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
- Biblioteca Maria Aurèlia Capmany
- Can Massallera
Per identificar aquests refugis trobareu cartells a l'entrada de cadascun dels llocs. A cada cartell hi ha un QR amb la informació sobre els diferents refugis de la ciutat i de l'entorn metropolità i les seves característiques.
Comptem amb una Ecoàrea de Servei municipal sortidors de GNC, punts de càrrega èlectrica ràpida i semirràpida, subministrament d'Adblue i autogas (GLP)?
L'Ecoàrea de Serveis Can Calderon, situada al carrer de Múrcia (cantonada amb Riera del Fonollar), ha estat transformada els darrers anys per l'Ajuntament incorporant una nova oferta de combustibles alternatius i elements més sostenibles. Compta amb una superfície de 16.200 m2 on s'ofereixen de manera ininterrompuda (24 hores, 365 dies l'any) serveis per al sector transportista. Actualment hi ha tres sortidors de GNC, punts de càrrega èlectrica ràpida i semirràpida, subministrament d'Adblue i autogas (GLP), rentatge automàtic per a turismes, autocars i camions, benzinera per a vehicles de gasoil i gasolina i un aparcament amb 150 places per a vehicles industrials.
L'Ajuntament fa servir aquest tipus combustible en molts dels vehicles destinats a les tasques de neteja viària i recollida selectiva de residus.
Recuperem 1.500 kg de plàstic cada any i ho convertim en bosses i altres complements?
El Centre Especial de Treball IGUALSSOM, desenvolupa un projecte que permet recuperar 1.500 kg de plàstic cada any i convertir-ho en bosses i altres complements donant una segona vida a aquest residu. Com ho fan?
- Es recull el plàstic a empreses, entitats, Ajuntament...
- Es fa una tria, el que no es pot utilitzar anirà a la deixalleria.
- Es talla a la mida adequada per manipular-ho i es neteja
- Amb la planxa termofixadora es van fent capes de plàstic fins a obtenir el gruix desitjat. Ja tenim el plàstic laminar
- Per últim, es tallen i cusen les peces a partir de patrons adequats per crear el producte final (bosses, carpetes, portadocuments…)
Tenim més de 1.700 contenidors de recollida selectiva?
Pots consultar tots els punts on trobarás contenidors de recollida selectiva en aquest plànol.
Som un dels municipis pilots d’Espanya que col.labora amb el projecte ‘Reciclos’ de Ecoenves, que et dona premis per reciclar envasos de plàstic?
Amb Reciclos formem part d'una iniciativa innovadora que utilitza el telèfon mòbil i el joc per promoure el reciclatge correcte de les ampolles de plàstic i llaunes al contenidor groc. Pots decarregar-te la seva app i començar a participar!
Cartografiem el soroll per evitar la contaminació acústica?
Elaborem mapes de capacitat acústica del territori i fixem els valors límit de soroll que no s’han d’ultrapassar segons les zones establertes. Amb els mapes acústics mesurem el trànsit rodat, el ferroviari, els aeroports i les zones industrials.
Aquesta cartografia del soroll ens permet integrar actuacions estratègiques en els àmbits de la mobilitat, l'urbanisme, les activitats, les infraestructures, la mediació i la sensibilització ciutadanes.
Fem seguiment regular dels nivells de qualitat atmosfèrica?
Mesurem regularment els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) i de partícules en suspensió (PM10).
També vigilem els nivells d’ozó troposfèric per tal de poder emetre amb prou temps avisos preventius o avisos de superació dels llindars de concentració d'aquest gas contaminant.