Sant Boi renova el seu compromís d’acollida de persones refugiades
Des dels seus inicis, al 2016, el desplegament del Pla Sant Boi Ciutat Refugi ha permès cobrir la necessitat d’habitatge a centenars de persones refugiades o sol·licitants d’asil de la ciutat. El desenvolupament del Pla s’ha elaborat des de l’Ajuntament i es du a terme de manera coordinada amb tres de les entitats especialitzades en l’acollida, com són la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR), la Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR) i Creu Roja. Actualment, des de desembre de 2024 hi ha disponibles un total de 74 places d’acollida a la ciutat, situades en diferents dispositius habitacionals.
Per una banda, la ciutat compta amb el centre d’acollida de protecció temporal gestionat per Creu Roja, amb la col·laboració de Benito Menni, que disposa de 36 places d’acollida. Aquest espai, situat al Barri Centre de la ciutat, s’ha destinat principalment a l’acollida de famílies amb infants a càrrec, en el marc del Programa d’acollida de l’Estat Espanyol. Durant tot el 2024, han fet estada al centre un total de 70 persones, la majoria d’elles famílies ucraïneses. El passat mes d’octubre es va renovar aquest compromís d’acollida amb la signatura d’un nou conveni de col·laboració amb Creu Roja.
Per altra banda, CEAR gestiona el programa estatal d’acollida a través de 5 pisos d’acollida a la ciutat, oferint un total de 28 places. En el marc del programa estatal d’acollida, a més de cobrir les necessitats d’habitatge (1a fase), l’entitat també proporciona suport jurídic i d’atenció psicosocial a les persones ateses, que el 2024 han estat un total de 51.
Finalment, la CCAR disposa de 10 places d’acollida distribuïdes en 2 pisos complementaris, ja que ofereixen habitatge fora del programa estatal. En aquest sentit, una nova fita aconseguida ha estat l'obertura d’un segon pis, durant el mes de desembre, ampliant així en 5 places més l’oferta habitacional a la ciutat. L’existència d’aquests dos pisos sorgeix de la necessitat de fer un acompanyament complementari a aquelles persones refugiades o que es troben fora del programa estatal i que es troben en una fase de major autonomia, per arrelament al territori, domini de la llengua, trajectòria laboral, etc. Enguany, un total de 17 persones han utilitzat aquest recurs a Sant Boi.
A més, aquest any s’ha mantingut en funcionament el PIO, el Punt d’Informació i Orientació sobre Protecció Internacional, gestionat per CCAR, arribant a un total de 99 atencions el 2024. Aquest Servei dóna atenció a les persones sol·licitants d’asil, sobretot en temes relacionats amb assessorament jurídic, oferint atenció presencial els dimecres de 10 a 13.30h amb cita prèvia, al carrer Frederic Mistral, 2 (pio.santboi@ccar-cear.org / 93 628 97 60)
A banda d’oferir places d’acollida en els diferents dispositius d’habitatge, les tres entitats mencionades també també realitzen un acompanyament jurídic a les persones sol·licitants d’asil que ho necessiten, a més de tasques de suport en l’aprenentatge de la llengua, el coneixement de l’entorn de la ciutat, la recerca de feina o l’aportació de manutencions puntuals per a l’alimentació o el transport.
El Pla Sant Boi Ciutat Refugi també compta amb un eix d’Incidència i Sensibilització molt important, que vertebra una oferta d’activitats adreçades als centres educatius de la ciutat i a la ciutadania. Enguany, per exemple, un total de 550 alumnes de 13 escoles de primària de la ciutat han participat a la Commemoració del Dia de les Persones Refugiades, i un total de 275 alumnes, també de primària, han realitzat una activitat a l’aula relacionada amb el dret d’asil. A nivell ciutadà, per altra banda, 80 persones van assistir a la jornada de Desplaçaments forçats i salut mental, celebrada el mes de juny, en el marc de la mateixa commemoració.
Finalment, un altre dels eixos prioritaris del Pla és la col·laboració i participació en d’altres projectes i xarxes de suport i atenció a les persones refugiades al món. En aquest sentit, l’Ajuntament fa anualment una aportació econòmica a diferents projectes del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament relacionats amb les persones que es troben en situació de desplaçament forçar arreu, posant especial atenció a l’atenció sociojurídica d’aquestes, i a la creació de vies segures i corredors humanitaris, entre d’altres aspectes.