El CCCA és un centre d'art de proximitat. I això és una declaració d'intencions: volem trencar la percepció de l'art contemporani com una expressió cultural restringida a una minoria, elitista i complexa.
T'acompanyem en un viatge cap a la creativitat a través de projectes artístics basats en la participació, la inclusió i el treball comunitari. Entenem la cultura i l'art com una poderosa eina de cohesió i canvi social. I en aquesta aventura ens acompanyen nombrosos col·lectius ciutadans.
Fidels a aquesta filosofia, al CCCA també exposem obra feta per nenes i nens a partir de tallers realitzats al mateix centre o bé a les escoles que col·laboren en les exposicions. El resultat és un diàleg intergeneracional, didàctic i molt enriquidor.
A més, el programa Centre dels Petits Artistes, amb una proposta expositiva anual de març a juliol dedicada al públic familiar, ens apropa a l'art contemporani d'una manera lúdica i participativa
Exposicions i projectes

Inauguració el dissabte 10 de maig a les 12h
El temps… Quan ets un infant no hi dones importància. Les vacances d’estiu són llaaaargues i sempre queden dies per estudiar! El temps vola quan t’ho passes bé, però quan no, les hores són eternes. De petits separem el temps de l'scola, del de les vacances. Quan som adults, el de la feina, del del lleure. Com dos mons antagònics, que mai es barregen. El temps és relatiu, doncs? Potser per això els grecs tenien dos conceptes de temps: Kronos, el temps de la rutina i la mesura, i Kairós, el temps de les oportunitats i de l’espiritualitat. A tothom li agradaria viure sempre en el temps de Kairós, però penseu que en l’entorn rural sempre s’ha treballat de sol a sol, sense descans. O quan vam començar a produir industrialment cap al segle XIX, el obrers treballaven 16 hores! No va ser fins ben entrat el segle XX, després de moltes lluites del moviment obrer, que es van anar rebaixant fins a les 8 hores actuals. Amb
les noves tecnologies, la IA i la robòtica, creus que cada vegada tindrem més temps de Kairós?
A mesura que anem creixent, el seu tic-tac ens va ofegant fins al punt de ser el nostre bé més preuat. Per què el mesurem? Sempre ho hem fet? Penses en la mort? T’imagines el futur? TIC-TAC parla de tot això i de molt més. Però el principal objectiu d’aquesta exposició és que reflexionis sobre com gestiones el TEU temps. ¿Creus que l’aprofites? El temps és moviment imparable i hem d’aprendre a gaudir-ne i a compartir-lo amb els altres! No el sents? TIC-TAC, TIC-TAC, TIC-TAC… no deixis que et controli i t’ensenyarà a valorar el que realment importa!
CRÈDITS
- Comissariat, producció, muntatge i redacció de texts: Equip CCCA
- Direcció d’art, disseny gràfic, suport producció: Iván Bravo
- Hi han col·laborat: Petits artistes: alumnes i equip docent de les escoles Ciutat Cooperativa i Antoni Gaudí. Alumnes del taller de pintura i de ceràmica del CCCA. Alumnes de l’escola municipal de música Blai Net.
- Artistes: Francesc Baiget, Charo Gálvez, Joe Milne, Ricard Tarré, Alex Meszmer & Reto Müller, Silvia Horning, Lidia Porcal, Mar Gálvez, Chantal Romani, Asunción Guash, Tomas Prins Vlad Desmond, Pilar Aldama, Goretti Pascual, Sufei Ke, Rosalina Sicart, Montse Baqués, Iván Bravo, Manuel Morales, Col·lectiu d’artistes de Torrents d’Art.
- Agraïments: Transitory Museum Pf yn (Suïssa), Antonio Berral, Charo Gálvez, Ferran Morillas. Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Dep. de Justícia de la Generalitat de Catalunya : Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de
Justícia Juvenil. - Amb el recolzament de: Generalitat de Catalunya. Cantón de Thurgau (Suïssa) i Pro Helvetia - Swiss Art Council.

'MOTANKA protectora'
L’associació cultural Embajada del Arte de Ucrania, dona suport als i les artistes d’Ucraïna exiliats o que sobreviuen al país en conflicte. L’exposició de fotografies de l’Anna Dombrovskaya, ‘MONTAKA protectora’, recull la profunda destrucció que es va produir la nit del 23 de juliol del 2023 a la ciutat d’ Odessa per míssils russos.
L’atac va provocar la mort de cinc persones, va deixar a 22 ferides i edificis tan emblemàtics com l’Òpera d’Odessa, la catedral Spaso-Preobrazhensky, el Museu del Llibre, la Biblioteca Científica Universal de Odessa de M. Grushevsky i altres 30 edificis culturals van patir greus destrosses.
L’artista ens mostra una Motanka, una nina que representa un amulet que simbolitza la unió de les relacions familiars i les generacions passades, representa també la vida, la fertilitat i la força femenina, amb un profund arrelament a la simbologia i el valor patrimonial d’Ucraïna.

'Troballes i trobades'
Les peces que componen l’exposició ‘Troballes i trobades’ esdevenen evidències –troballes– de processos de recerca i producció artística –trobades–, però també compendis d’objectes, taxonomies, cartografies i històries. Composicions escultòriques que dialoguen entre sí i amb una peça de cocreació artística itinerant –feta d’allò que ens deixen.
Entre les sales domèstiques i domesticades del Can Castells Centre d’Art trobareu obres que, des d’una dimensió creativa –amb morfologies i estètiques constructives– ens parlen d’emocions i memòria, de natura i preservació. Tan sols un tornar a l’ésser des de la troballa i un potenciar la trobada –recuperar, arxivar, compartir i reflexionar des de la quotidianitat– han de permetre que els públics es facin seu el que passa en els territoris contemporanis de l’art.
Us convidem a que participeu en les peces i els processos: a que trobeu, però també a que aporteu… Feu-vos vostra l’exposició!

'Materials'
Una nova proposta expositiva per al públic familiar arriba ben aviat a casa nostra, l’exposició ‘Materials’, una iniciativa artística per infants i famílies que acosta l’art contemporani de manera lúdica i creativa!
El CCCA proposa gaudir d’un recorregut de milers anys d’història a través dels materials: des de l’ edat de pedra, passant pels metalls fins arribar a l’era dels polímers i els biomaterials, una revisió necessària per a veure l’evolució de la humanitat i la manufactura que s’ha generat des del punt de vista dels materials, els avenços i tot allò que ara, avui dia, afecta el nostre benestar i el nostre planeta.
Amb una mostra de més de 30 peces d’artistes locals, nacionals i internacionals, hi podreu trobar una motxilla feta amb carxofes del Parc agrari, una làmpada feta amb pinyols d’oliva i algues, un cargol de la llançadora espacial Hermes i un munt de curiositats més. També podreu conèixer el treball creatiu que hem dut a terme amb les escoles Antoni Gaudí, Josep Maria Ciurana i Joan Bardina amb tres grans peces comunitàries… una oportunitat única per gaudir de l’art i aprendre un munt de coses en família!
Espais d'aprenentatge
El CCCA és un centre d'art proper, viu, obert i lligat a la comunitat, on la formació és l'eix clau de la nostra feina: aprenem fent art!
Tenim clar que l'art, la cultura i l'educació són les grans palanques de canvi per assolir societats més justes i una ciutadania més crítica.
Taller d'arts plàstiques
Tens entre 6 i 99 anys i t'interessa viure l'experiència creativa en primera persona? Fem classes de dibuix i pintura per a tots els nivells, des de principiants a experts.
- Si ets major de 12 anys, aprendràs tècniques pictòriques, teoria del color, aplicació dels conceptes de perspectiva, anatomia i composició
- Infants d'entre 6 i 11 anys treballaran amb formes, volums, textures i estímul de la creativitat
- Inscripcions (Seu Electrònica)
Taller de Ceràmica - Som Terra
Treballaràs les tècniques de modelatge manual i a torn, així com la tecnologia ceràmica (esmalts, engalbes, coccions,...), tot posant en valor l'ús de les mans i integrant el seu poder creatiu, expressiu, constructiu i transformador.
Pels infants, el projecte pedagògic integra una formació en valors, enfocada en el desenvolupament del seu potencial creatiu per a una participació activa en la cooperació per a la sostenibilitat.
Guia educativa
T'oferim propostes educatives per tal que coneguis els llenguatges artístics i la creativitat. Amb les escoles, a més, treballem conceptes emmarcats en el currículum escolar.
Ens guiem per la Transpedagogia, que ens proposa una nova visió de l'experiència artística, posant el focus en el procés pedagògic i entenent l'art com un vehicle per a comprendre el món i el nostre univers personal.
Els nostres tallers et permetran conèixer els principis ecosòfics basats en una visió més sostenible de les persones, la comunitat i el planeta.
Complicitats
Treballem transversalment amb diferents departaments municipals i col·laborem amb molts col·lectius de la ciutat que, com nosaltres, comparteixen la importància d'un treball en clau comunitària.
Sumar energies té un triple objectiu: fomentar la diversitat social, treballar per trencar els estigmes que encara pateixen - per exemple - les persones amb trastorn mental o altres capacitats i acostar-les a l'art contemporani i a les manifestacions culturals per empoderar-les.
També és fonamental la implicació de molts artistes que amb la seva creativitat, eines i compromís social participen en l'impuls de projectes innovadors i que, juntament amb els col·lectius, fomenten diàlegs i relats enriquidors.
Can Castells i Arts Visuals
Horaris:
De dilluns a dissabte, 16h a 20:30h
Dijous i dissabtes, de 10h a 13:00h
Carrer Lluís Castells, 16
cancastellscentredart@gmail.com
Tel. 93 661 46 46