La zona de Baixes Emissions a Sant Boi
Consulta quan entra en funcionament la zona de baixes emissions a Sant Boi de Llobregat.
Què és una Zona de Baixes Emissions?
És una àrea delimitada on l’accés, la circulació i l’estacionament dels vehicles més contaminants estan restringits. La missió de les ZBE és afavorir una mobilitat més sostenible, reduir les emissions a l’atmosfera de gasos contaminants i millorar la qualitat de l'aire.
La ZBE s'aplica a ciutats de més de 50.000 habitants, com és el cas de Sant Boi i bona part dels municipis del Baix Llobregat. D’aquesta manera, Sant Boi s'afegeix a l'aplicació de les ZBE com ja van fer-ho el passat 1 de juliol ciutats veïnes com Viladecans, Gavà o El Prat.
Quins vehicles estan afectats?
Només els vehicles que no disposen d’etiqueta ambiental, que són menys del 4% dels que circulen habitualment per la ciutat.
No hi ha restriccions per als vehicles amb etiquetes:
- B, C, ECO i ZERO
Quan entra en funcionament?
La Zona de Baixes Emissions va entrar en funcionament l’1 de setembre de 2024, un cop l’ordenança que la regula va ser aprovada de manera definitiva el passat 25 de juliol.
L’1 de setembre va començar un període d’informació a la ciutadania de Sant Boi per donar conèixer l’aplicació i el funcionament d’aquesta nova normativa.
Durant quatre mesos es donaran a conèixer els aspectes generals i les excepcions previstes per afavorir que la implantació sigui progressiva i justa.
Les sancions s'aplicaran a partir de l’1 de gener de 2025.
Quan es començarà a sancionar?
El període informatiu s’estendrà fins al final del 2024, i es començarà a sancionar els vehicles sense etiqueta ambiental a partir de l’1 de gener de 2025.
Les restriccions s’apliquen tots els dies i a totes hores?
No, la Zona de Baixes Emissions només està operativa de dilluns a divendres des de les 7 a les 20 hores. Per tant, es pot circular sense restriccions els caps de setmana, els dies festius i per les nits.
S’hi han previst excepcions?
Sí. L’objectiu és afavorir una transició progressiva i justa a un nou model de mobilitat que tingui en compte les necessitats de les persones i els col·lectius més vulnerables.
És per això que l’ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions contempla diverses exempcions que s’aplicaran en casos com els següents:
- Vehicles destinats al transport de persones amb mobilitat reduïda.
- Vehicles que transportin persones que es fan tractaments mèdics periòdics en centres situats dins les ZBE.
- Vehicles dedicats al transport de persones amb malalties o amb discapacitat reconeguda que limiten l’ús del transport públic.
- Vehicles de persones amb rendes baixes.
- Professionals propers a l’edat de jubilació: vehicles de categories M2, M3, N1, N2 i N3 els i les titulars dels quals es jubilaran en un període de 5 anys com a màxim.
A més, tots els vehicles sense etiqueta ambiental poden demanar una autorització per circular sense restriccions 24 dies a l’any.
Per poder-se beneficiar de les excepcions i de les autoritzacions diàries, és necessari una inscripció prèvia en el Registre Metropolità de Vehicles.
El llistat complet d’exempcions, així com la informació necessària per sol·licitar-les, es poden consultar al web:
També es pot trucar al telèfon que l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha habilitat per a consultes específiques sobre les Zones de Baixes Emissions
- Telèfon 930 333 555
L’Espai Municipal d’Atenció al Públic (e-MAP) d’aquest Ajuntament (plaça de la Vila, 1) també ofereix informació detallada sobre l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions a Sant Boi, així com acompanyament en la tramitació de sol·licituds.
Quins són els límits de la ZBE a Sant Boi?
La ZBE de Sant Boi està delimitada pel perímetre que formen la ronda de Sant Ramon, la C-245, la carretera de Sant Vicenç (BV-2022), el carrer Frederic Mompou, l’avinguda de Can Carreres i el carrer Benviure. Per aquests carrers i més enllà d’aquests límits, es pot circular sense restriccions.
Hi ha càmeres de control?
Sí, en la ciutat hi ha 9 punts de control amb càmeres de vídeo vigilància. Aquestes càmeres ofereixen servei a la ZBE i formen part de la xarxa de dispositius per a una gestió intel·ligent de la mobilitat (big data), que permetrà millorar els fluxos circulatoris en tota la ciutat.
Quines mesures s’han pres per impulsar alternatives de transport més sostenibles?
Aparcaments
L’aparcament de la ronda de Sant Ramon (entre Onze de Setembre i Cerdanya) és el punt principal de Sant Boi on poder deixar els vehicles per continuar a peu o en transport públic. Un altre aparcament de grans dimensions i també gratuït és el situat a la part posterior de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
Transport públic
Les línies de bus urbanes i interurbanes han incrementat de manera progressiva la seva cobertura i freqüència de pas, com és el cas de la M5, la SB1, la M75 o la E79. La flota incorpora ja fa temps vehicles híbrids i elèctrics.
Bicicletes
El servei de bicicletes compartides AMBbici és una altra de les alternatives per a una mobilitat sostenible.
- AMBcici (Web)
Gratuïtat
Les persones que desballestin un vehicle contaminant poden obtenir una targeta per viatjar gratis en transport públic durant 3 anys.
Flota municipal
La flota de l’Ajuntament està incorporant de manera progressiva vehicles que funcionen amb combustibles menys contaminants.
Quines ciutats han de comptar amb una Zona de Baixes Emissions?
La Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica obliga totes les ciutats de més de 50.000 habitants, com ara Sant Boi i moltes altres de l’àrea metropolitana de Barcelona, a dotar-se amb una Zona de Baixes Emissions. Més de 200 ciutats europees ja han implantat ZBE en els seus centres urbans, com és el cas de Barcelona, Londres, Berlín i París.
Per què s’ha de millorar la qualitat de l’aire?
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la contaminació de l’aire és el major risc ambiental, i la circulació de vehicles, el seu principal responsable. La contaminació ja és la quarta causa mundial de mortalitat (800.000 morts a l’any només a Europa).
Més informació
Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)
- 930 333 555
- De dilluns a divendres de 8 h a 20 h